Pluimveehouder bestraft voor te veel dieren

Een pluimveevermeerderaar uit Noord Brabant heeft van de Kamer Primaire Sector van het Tuchtgerecht Productschap Pluimvee en Eieren een geldboete van 3.000 euro opgelegd gekregen vanwege overbezetting in de stallen.

De pluimveehouder had in twee stallen te veel dieren opgezet en daarmee de Verordening Welzijnsnormen vleeskuikenouderdieren 2003 overtreden. Omdat de pluimveehouder nog niet eerder een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd kreeg is van de opgelegde boete een bedrag van 250 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.
Op basis van genoemde verordening dient per vleeskuikenouderdier een vloeroppervlakte beschikbaar te zijn van tenminste 1300 cm2. Bij controle door het Centrum voor Bedrijfsdiensten bleek dat in één stal de beschikbare vloeroppervlakte per ouderdier 1154 cm2 bedroeg en in een andere stal 1200 cm2. In enkele andere stallen is geen overtreding van de minimum vloeroppervlakte vastgesteld.

De vermeerderaar heeft de overtreding niet bestreden. Wel heeft hij aangegeven dat hij volgens contract 5% meer of minder dieren dan besteld moet accepteren en dat de opfokorganisatie een aantal boventallige hanen heeft geleverd. Deze heeft hij verdeeld over twee stallen. Daarnaast heeft hij meegedeeld dat naar zijn mening het verschil tussen meer of minder dieren in een stal niet opvalt en ook geen verschil maakt voor het welzijn van de dieren. De pluimveehouder stelde verder dat hij geen economisch voordeel van de te hoge bezettingsdichtheid heeft gehad.

Het Tuchtgerecht vindt dat de vermeerderaar de werkprocessen binnen zijn bedrijf zodanig vorm en inhoud moet geven dat een correcte naleving van de verordening altijd mogelijk is. Voorts heeft het Tuchtgerecht er op gewezen dat de in de verordening opgenomen normen in overleg met de sector tot stand zijn gekomen en dat een overschrijding van de maximaal toegestane bezettingsdichtheid van 11,2% en 7,7% het welzijn van alle dieren in de betreffende stallen schaadt. Het Tuchtgerecht heeft ook het argument verworpen dat door de overtreding geen economisch voordeel zou zijn genoten.

Bovendien heeft het Tuchtgerecht vastgesteld dat de vermeerderaar naar aanleiding van een eerdere controle al een waarschuwingsbrief heeft ontvangen over een te hoge bezettingsdichtheid en daar 14 maanden later nog geen gevolg aan heeft gegeven. Naast het bestraffen van de overtreding, beoogt het Tuchtgerecht ook het onterecht genoten economisch voordeel weg te nemen.

Bron: PVE

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *