Familieruzie splijt top varkensslachterij Tönnies

Tönnies, het grootste Duitse slachthuis, wordt verdeeld door een familietwist. Aandeelhouders Clemens Tönnies en zijn neef Robert Tönnies liggen met elkaar overhoop. Clemens zou weigeren nog langer met zijn neef samen te werken en volgens de advocaat van Robert streeft hij naar een opsplitsing van het bedrijf. Robert probeert met behulp van investeerders de aandelen van zijn oom over te nemen.

Het was de vader van Robert, Bernd Tönnies, die in 1971 het bedrijf oprichtte en het later samen met zijn broer Clemens verder uitbouwde. Zestig procent van de aandelen was in handen van de vader van Robert, Clemens had de overige 40 procent in zijn bezit. Toen Bernd in 1994 stierf, erfden zijn beide zonen elk de helft van zijn aandelen. Robert (33) nam nadien de aandelen van zijn broer over en schonk een deel van zijn aandelen aan zijn oom Clemens (55), waardoor die een meerderheidsbelang in het bedrijf bekwam.

De familieruzie ontstond rond de privébedrijven die Clemens Tönnies de afgelopen jaren kon vergaren. Zo heeft hij grote varkensbedrijven in Rusland en Duitsland gekocht. Robert ziet dit als een schending van het verbod op belangenvermenging en vraagt nu dat zijn oom de bedrijven die hij privé heeft verworven onderbrengt in de gemeenschappelijke onderneming.

Ook wil Robert een nieuwe ondernemingsraad voor het vleesconcern. Hij denkt daarbij aan een dubbel bestuur die door een onafhankelijke toezichtsraad wordt gecontroleerd. Clemens Tönnies is immers al lange tijd de enige chef van de Duitse vleesverwerker. Hij wordt bijgestaan door een persoonlijke adviesraad. Clemens heeft beide claims afgewezen en om die reden wil Robert zijn schenking nu ongedaan maken.

De advocaat van Robert, Mark Binz, laat weten dat Clemens aanstuurt op een splitsing van het bedrijf. “Maar Robert wil zich niet uit het bedrijf laten dringen, zeker niet na zijn gulle schenking aan zijn oom”, verklaart Binz in de Duitse media. Robert Tönnies probeert daarom de aandelen van zijn oom over te nemen via investeerders. Als de schenking van de aandelen ongedaan wordt gemaakt, zal Clemens niet langer de meerderheid van de aandelen in zijn bezit hebben en zou de medewerking van hem bij het dagelijks bestuur niet meer nodig zijn.

Bron: Vilt-Boerenbusiness

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *