Staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van EL&I geeft de pluimvee-industrie nog eens negen maanden uitstel op het beëindigen van het gebruik van een elektrisch waterbad bij de slacht.
Er is een alternatief voor de waterbadverdoving, de zogenoemde kopverdover, waarbij de kop van een kip tussen 2 elektroden wordt geplaatst. Maar de capaciteit van dit apparaat is nog onvoldoende. Daarom heeft Bleker de sector meer tijd gegeven.
Momenteel wordt er in de pluimvee-industrie gebruik gemaakt van twee vormen van verdoven alvorens de hals van de kippen wordt doorgesneden. Aan de ene kant wordt er gebruik gemaakt van atmosferische gassen (zo’n 25 procent van de gevallen) en aan de andere kant van de waterbadmethode (zo’n 55-65 procent van de gevallen).
Nu is twee jaar geleden uit onderzoek gebleken dat deze laatste methode niet altijd goed werkt. In dit systeem worden kippen ondersteboven met hun kop ondergedompeld in een bak met water dat onder stroom staat. Hierdoor raken ze verdoofd en vervolgens wordt de halsslagader doorgesneden. Echter, niet alle kippen krijgen de voltage die verdoving biedt: sommigen juist te veel, anderen weer te weinig. Krijgt een kip te veel voltage, dan zie je dit terug in het vlees. Bijvoorbeeld de rode puntjes. En krijgt een kip te weinig volt, gaat deze onverdoofd langs het mes. Niet de meest diervriendelijke methode dus.
Alternatief
De industrie is al twee jaar bezig om een alternatief op het huidige waterbad te ontwikkelen, in samenwerking met onderzoekers van Livestock Research Wageningen UR. En met succes, want per 1 september gaat de gehele industrie over op een variant waarbij elke kip op weerstand wordt gemeten. Hierop wordt het voltage aangepast en dus krijgt elke kip een zogenaamde ‘verdoving op maat’.